Құлпынай Альцгеймер ауруының қаупін төмендетеді екен
Альцгеймер ауруының қаупін төмендететін жидек аталды. Құлпынай жеу деменцияның даму қаупін азайтады.Цинциннати университетінің медициналық орталығының зерттеушілері күнделікті құлпынай жеу когнитивті өнімділікті арттырып, деменция қаупін азайтатынын анықтады. Зерттеу нәтижелері Nutrients журналында жарияланды, - деп хабарлайды Arbat.media.
Зерттеуге 50 мен 65 жас аралығындағы орташа когнитивті бұзылыстары бар бес ер адам мен 25 әйел қатысты. Когнитивті функция (сыртқы ақпаратты түсіну, үйрену және өңдеу қабілеті) деменция сияқты ауруға байланысты нашарлайды. Деменцияның ең көп таралған түрі - Альцгеймер ауруы.
Ғалымдар зерттелушілердің денсаулық жағдайы туралы ақпарат жинап, олардан қан үлгілерін алды. Содан кейін қатысушылар екі топқа бөлінді. Бірінші топ таңғы асқа кептірілген ұнтақ түрінде құлпынай жеді, ал екінші топ дәмі мен иісі бірдей плацебо қабылдады.
12 аптаның соңында қатысушылар когнитивті тесттерді орындады. Құлпынай тұтынатын субъектілер плацебо тобындағыларға қарағанда жақсы нәтиже көрсетті. Сонымен қатар, құлпынай бірінші топтағы субъектілердің психикалық денсаулығын жақсартты - еріктілер депрессия белгілерінің төмендеуін атап өтті.
Зерттеушілер когнитивті қабілеттің жақсаруы құлпынай полифенолдарға бай болуына байланысты болуы мүмкін екенін атап өтті. Бұл табиғи антиоксиданттар болып табылатын биоактивті қосылыстар тобы. Бұл заттардың деменцияның даму қаупін қалай төмендететінін білу үшін қосымша зерттеулер қажет.