Альцгеймер ауруының қаупін төмендететін жидек деп анықталды
Альцгеймер ауруының қаупін төмендететін жидек деп анықталды, - деп хабарлайды Arbat.media.
Цинциннати университетінің медициналық орталығының зерттеушілері күнделікті құлпынай жеу когнитивтік өнімділікті арттырып, деменция қаупін азайтатынын анықтады.
Зерттеу нәтижелері Nutrients журналында жарияланды.
Зерттеуге 50 мен 65 жас аралығындағы орташа когнитивті бұзылыстары бар бес ер адам мен 25 әйел қатысты. Когнитивті функция (сыртқы ақпаратты түсіну, үйрену және өңдеу қабілеті) деменция сияқты ауруға байланысты нашарлайды.
Деменцияның ең көп таралған түрі - Альцгеймер ауруы.
Ғалымдар зерттелушілердің денсаулық жағдайы туралы ақпарат жинап, олардан қан үлгілерін алды. Содан кейін қатысушылар екі топқа бөлінді. Бірінші топ таңғы асқа кептірілген ұнтақ түрінде құлпынай жеді, ал екінші топ бірдей дәмі мен иісі бар плацебо қабылдады.
12 аптаның соңында қатысушылар когнитивті тест орындады. Құлпынай тұтынатын субъектілер плацебо тобындағыларға қарағанда жақсы нәтиже көрсеткен. Сонымен қатар, құлпынай бірінші топтағы субъектілердің психикалық денсаулығын жақсартты, яғи еріктілер депрессия белгілерінің төмендеуін атап өтті.
Зерттеушілер когнитивті өнімділіктің жақсаруы құлпынайдың полифенолдарға бай болуына байланысты болуы мүмкін екенін атап өтті.
Бұл табиғи антиоксиданттар болып табылатын биоактивті қосылыстар тобы.
Бұл заттардың деменцияның даму қаупін қалай төмендететінін білу үшін қосымша зерттеулер қажет.